Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ευχαριστώ παιδιά!

 

Όταν τα παιδιά «ζωγραφίζουν» την αγάπη τους οι μεγάλοι τουλάχιστον συγκινούνται… Με αφορμή λοιπόν το πιο «χρωματιστό», ειλικρινές και αυθόρμητο «ευχαριστώ» που έχω εισπράξει ποτέ από τους μικρούς μου φίλους (βλέπε σχετική ζωγραφιά), ανοίγω το θέμα περί αγάπης, προσφοράς και ηθικής ικανοποίησης στον εργασιακό μας χώρο.

Πώς δηλαδή προσδιορίζεται η έννοια του κέρδους στη δουλειά μας; Σαφώς χρηματικά αλλά πρωτίστως, εκτιμώ, ηθικά. Μέσω των χρημάτων ικανοποιείται μέρος των βασικών, κυρίως, βιοτικών μας αναγκών (άσχετα που είναι «ψυχρή» κινητήριος δύναμη προς εκπλήρωση και πολλών άλλων επίπλαστων), η «τροφή» όμως της ψυχής μας παρέχεται από αλλού. Από την αμφίδρομη αληθινή επικοινωνία όλων των μερών που συνδιαλέγεται και συμπράττει κανείς καθημερινά. Πόσο μάλλον στο περιβάλλον μιας εργασίας που χρειάζεται να αφιερώνει και να «καταθέτει» πολλές ώρες, κόπο και αν αντέχει…αφοσίωση.

Για να το εξειδικεύσω, το έργο του παιδαγωγού (που με τιμά να καταφέρνω να είμαι) δεν φαίνεται άμεσα. Τα αποτελέσματά του δεν είναι χειροπιαστά και αργούν πολύ να γίνουν ορατά και πολύ περισσότερο να αναγνωριστούν. Ίσως γι’ αυτό και ο κλάδος των εκπαιδευτικών είναι τόσο παρεξηγημένος στις μέρες μας (συνήθως μετά τα θετικά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ακούγεται κανένα «μπράβο»...).

Αντίδοτο βέβαια υπάρχει και μία είναι η «μυστική» συνταγή που αποφέρει κέρδη πολλαπλά. Όποιος αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει και το μεράκι περισσεύει, γεύεται καθημερινά μικρές χαρές από τη «μαγική» επαφή με τα παιδιά, που σίγουρα αποτελούν τους πιο δύσκολους και αληθινούς κριτές. Τα παιδιά που δεν έχουν δεύτερες σκέψεις και σου προσφέρουν αβίαστα το χαμόγελο και δεν προσπαθούν να κρύψουν τα χαμογελαστά τους μάτια!

Σε αυτά τα παιδιά λοιπόν αφιερώνω τη συγκεκριμένη ανάρτηση και το δικό μου μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που με τη δική τους πολύτιμη βοήθεια νιώθω να γίνομαι μέρα με τη μέρα καλύτερος άνθρωπος (στόχος ζωής!). Ο σχολικός «στίβος», πιστέψτε με, είναι το πιο σπουδαίο άθλημα με πολλές «αντοπάριστες» διακρίσεις!
 
Υ.Γ. Παραθέτω κι άλλα όμορφα δημιουργήματα των παιδιών με το πρόγραμμα της Ζωγραφικής.




 

13 σχόλια:

  1. ΑΡΓΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
    ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΟΣΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ.ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο σε καταλαβαίνω Βασιλική ήμουν και εγώ εκπαιδευτικός και μάλιστα κυρίως με ιδιαίτερα μαθήματα αφού στη μουσική κάνουμε μάθημα πάντα ιδιαιτέρως με εξαίρεση τα ομαδικά που λειτουργούν συμπληρωματικά. Το αποτέλεσμα να χτίζεται μια μοναδική σχέση που με καμία άλλη δεν μπορεί να συγκριθεί. Η συγκίνηση δε, όταν μιλώ με μαθητές μου που σήμερα είναι 30 και 35 χρονών είναι πολύ μεγάλη..
    Να χαίρεσαι και να σε χαίρονται οι μαθητές σου!
    Καλή σου βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

    Οι αληθινές ευχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες! Δεν κοστίζουν, προσφέρουν χαμόγελα και εκπέμπουν θετική αύρα καταργώντας κάθε είδους απόσταση! Πολλές ευχές και σε σένα για ό,τι καλύτερο και υγιές σε κάθε επίπεδο!

    Τα παιδιά όντως είναι τα πιο ευρηματικά πλάσματα και το απρόβλεπτο είναι όλη τους η γοητεία. Μπορούν να σε συγκινήσουν ανά πάσα στιγμή και με τον πιο απλό τρόπο! Δίπλα τους "χάνεται" η ηλικία, νοιώθεις πάντα νέος και με τις "κεραίες" ανοιχτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Margo

    Καλή μου Margo πόσο δίκιο έχεις. Με αφορμή το σχόλιό σου θυμήθηκα τη συνάντηση που είχα πριν 5 χρόνια με το δάσκαλό μου στη Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού. Μοναδικό αντάμωμα...Το εκπληκτικό ήταν ότι στα μάτια μου δεν είχε αλλάξει καθόλου, ο πανδαμάτωρ χρόνος σαν να μην τον "επισκέφτηκε"!
    Τελικά όσους αγαπάμε ο χρόνος τους αφήνει ανέγγιχτους...Η αγάπη κι εδώ κάνει τα μαγικά της!

    Καλό βράδυ Τσικνοπέμπτης με φιλί μεγάλο! Και είθε ο καιρός να μην αφήσει άσχημα σημάδια πίσω του αυτή τη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα... Πήρα μια βαθειά ανάσα και φεύγω.. πάω κι εγώ στο σχολείο μου...

    Φιλιά... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μυστικό Βάσω το έχεις ανακαλύψει, όταν κάνεις κάτι με την καρδιά σου το κάνεις καλά...και αυτό στο ανταποδίδουν οι μικροί σου μαθητές!
    ΥΓ...μεγάλους μαθητές δέχεσαι;
    ΑΦιλιά και καλό Σαββατοκύριακο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Γιώργος, Στιχο-Μυθία

    Χαίρομαι για τα περάσματα με βαθιά πνοή...ειδικά όταν κατευθύνονται σε σχολείο!

    Καλό δημιουργικό και μελωδικό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Άιναφετς

    Καλή μου μαγισσούλα με τη θετική αύρα που μου στέλνεις κάθε τόσο με το μαγικό "άγγιγμα" του ραβδιού σου συμβάλλεις στο "ξεκλείδωμα" των μυστικών!

    Τελευταία με την πολλαπλή κρίση που βιώνουμε λέω συχνά στους συναδέλφους ότι ευτυχώς που αγαπάμε αυτό που κάνουμε και επέρχεται η ισορροπία στα υπόλοιπα...

    Υ.Γ. Είπαμε οι μάγισσες δεν έχουν ηλικία! Εκτός αυτού χαίρομαι που είμαι δική σου "μαθήτρια" που τόσο γενναιόδωρα μοιράζεσαι τον πλούτο της ψυχούλας σου και με τα πάν-καλα μαγικά σου φωτίζεται ο κόσμος μας!

    Φιλί μεγάλο και αληθινό για ένα θερμό ψυχικά Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΦΗΝΩ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ -ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS

    Αλλαγή μήνα, αλλαγή εποχής...Αν και ο καιρός αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί το φίλο του χειμώνα και να ντυθεί στα γιορτινά της άνοιξης, ας επέλθει η αλλαγή της θερμότητας μέσα μας και ας υποδεχτούμε το νέο μήνα αισιόδοξα με θετικές προσδοκίες! Καλό δημιουργικό μήνα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια καλησπέρα και απ μένα...

    Αχχ είναι όντος υπέροχο αυτό που σου προσφέρει κάποιος απλά με την καρδιά του χώρις πρέπει ίσως αφου γιατί η σκοπό..και το πιο σημαντικό μονάχα ένα τόσο δα αλλά θαυματουγρό χαμόγελο..

    Τα παιδια ήταν και θα είναι,θέλω πάντα να πιστευω,αθωα και χωρις κανένα δόλο...αυτά σήμερα είναι μια απ τις ενδίξεις οτι μπορεί να προχωράς καλά και σωστά στην ζωή σου...το χαμογελό τους..η ψυχή...η φαντασία...τα ονειρά τους...

    Πανέμορφες όλες οι ζωγραφίες αληθινοί ζωγράφοι!

    Καλό 3ημέρο και εύχομαι να περάσεις υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή